Untitled-1

Review at the Núvol Magazine

Guinovart i Alabau, llàgrimes de pedra

/ 23.05.2015

Òscar Alabau

Dins del cicle de Residències Musicals, la Fundació Catalunya La Pedrera convidava a pujar dalt l’escenari dues figures musicals de gran talent, i alhora de diferents generacions.

Oscar Alabau, el jove i talentós violoncel·lista nascut a Barcelona el 1988, cursà els seus estudis a la Guildhall School of Music and Drama de Londres, i va participar en nombrosos festivals internacionals. Entre molts d’altres reconeixements a nivell mundial, darrerament fou premiat pel cicle El Primer Palau (Palau de la Música Catalana), amb què va obtenir el segon premi.

L’acompanyaria al piano, per excel·lència, un dels intèrprets i compositors catalans de més prestigi i projecció internacional en l’actualitat, Albert Guinovart, que també estrenaria una nova obra per a l’ocasió. El veterà pianista és autor d’un amplíssim catàleg d’obres que engloba des de la música simfònica, els musicals, fins als treballs compositius dins del món audiovisual, tan cinematogràfic com televisiu. A més, a més, és professor d’orquestració i composició a l’ESMUC des del 2002.

Albert Guinovart

El programa seria encapçalat per L.V Beethoven, amb la seva Sonata per a piano i violoncel núm.4, on des de bon començament es va poder apreciar una combinació excel·lent entre els dos intèrprets. També era fascinant contemplar la transformació d’Oscar Alabauen entomar el seu violoncel, fonent-se tots dos en un sol element vivent, ple de força i passió, entre els frecs de la corda i els propis sospirs del músic.

La segona obra esdevenia tota una estrena, de la mà del mateix Albert GuinovartNocturn al clar de lluna. Una peça que el mateix autor no descartava, en un futur, convertir-la en un moviment que formaria part d’una sonata per a piano i violoncel.

Amb aquest nocturn, excels i de summa delicadesa, Guinovart ens convidava a imaginar. Perquè la seva música, de gran càrrega romàntica i narrativa, parlava per si sola. Segur que tots els espectadors podien identificar aquell sentiment tan agitat amb una vivència del passat. Una evocació de nostàlgia, potser un desamor, la decisió d’afrontar la realitat envers la impossibilitat d’aconseguir la felicitat desitjada; quan hom espera, però no rep, i només pot fondre’s en el cabal del temps, i deixar-se endur corrent enllà on finalment les ferides ja són cicatriu. I mirant enrere, al cap dels anys, hom comprova que aquell desencís s’ha convertit en un fonament imprescindible per seguir mirant endavant.

Schumann tancava la primera part amb els seus Adagio i Allegro per a violoncel i piano.Albert Guinovart va cobrir amb màgia i agilitat el seu rol acompanyant, sobretot al costat d’Oscar Alabau en les notes llargues de l’adagio. El tema principal de l’allegro fou sublim en execució i destresa per part dels dos intèrprets.

Rachmaninov aclapararia tota la segona part del programa, amb la seva Sonata per a piano i violoncel en sol menor Op.19, conformada per quatre moviments: Lento, Allegro scherzando, Andante i Allegro mosso.

En aquest darrer tram, Oscar Alabau i Albert Guinovart van fer gala de la seva gran compenetració, així com del lluïment d’ambdós intèrprets pels diferents matisos que oferien en cadascun dels moviments, i van mantenir així al llarg de tot el concert una atmosfera sostinguda entre la passió i la nostàlgia, tot i el caire menys desenfadat en què Rachmaninov va cloure el seu darrer moviment.

Com a propina, regalaren una brillant interpretació de l’intermezzo de Goyescas, d’E. Granados. El públic, que havia omplert l’auditori de la Pedrera, es mostrà molt satisfet amb la presentació d’Oscar Alabau al costat del mestre Albert Guinovart. Dues forces romàntiques dignes de veure en acció.

http://www.nuvol.com/noticies/guinovart-i-alabau-llagrimes-de-pedra/

Guinovart i Alabau, llàgrimes de pedra Andreu Martínez Miret. Barcelona. / 23.05.2015 El passat diumenge, el jove violoncel·lista Oscar Alabau, en un concert duet amb Albert Guinovart al piano, interpretaren a l’Auditori de la Pedrera un conjunt d’obres dels principals exponents … Continue reading

Review at the Catalan Music Magazine

RESIDÈNCIES MUSICALS. Òscar Alabau, violoncel. Obres de Bach, Ligeti, Abdelmoula i Cassadó. AUDITORI DE LA PEDRERA. 19 D’ABRIL DE 2015.

Per Mònica Pagès i Santacana

Les Residències Musicals a l’Auditori de La Pedrera han donat pas al tercer convidat d’aquesta temporada: Òscar Alabau. El violoncel·lista, que es va donar a conèixer a Barcelona rebent el segon premi d’El Primer Palau del 2013 i que acaba de debutar al Wigmore Hall de Londres, torna a la seva ciutat de naixement amb tres concerts a l’espai d’actes situat a l’edifici de Gaudí del passeig de Gràcia cantonada Provença i que gestiona la Fundació Catalunya La Pedrera. El primer d’aquests concerts va tenir lloc diumenge 19 d’abril amb un programa que servia de presentació en solitari del músic. Un programa sense pausa que començava amb la Suite per a violoncel sol núm. 2, en Re menor, BWV 1008 de Johann Sebastian Bach; continuava amb la Solo Cello Sonata de György Ligeti; després, una estrena absoluta del pianista i compositor Jéan Selim Abdelmoula –amb qui Òscar Alabau forma duo–, i, per acabar, la Suite per a violoncel sol de Gaspar Cassadó. Una declaració de principis que mostrava tots els angles estètics amb què Alabau ha arrencat la seva carrera, avalada pels anys d’intensa formació a la Guildhall School de Londres.

En aquest primer concert a La Pedrera, Òscar Alabau va tornar a mostrar el treball tècnic que està depurant des de ben jove i que el porta a produir un so net, clar, sense fissures, sobretot en els passatges melòdics, en què es deixa anar en un cantabile ben propi de les nostres latituds, digne hereu de la nostra insigne història violoncel·lística. Aquesta capacitat melòdica d’Alabau fa de contrapunt al caràcter introspectiu que té el seu estil interpretatiu. Una introspecció que porta cap a l’escolta atenta, interior, que segueix nota per nota, com si fos una reflexió en veu alta. En aquesta reflexió, hi podem trobar moments més intensos, moments més fràgils, sempre des d’un control de l’emoció, des d’una consciència del risc, des d’una subtilitat que expressa amb seguretat, sense deixar-se portar per l’impuls.

La primera obra del concert, la Segona Suite de Bach, ja ens situava en un estat musical de reflexió, amb inici en el conegut preludi, que ens va conduint per camins de sensibilitat insospitats. Sis danses que serveixen per mesurar l’abast artístic de qualsevol intèrpret i que Òscar Alabau va afrontar amb matisos perfumats de viola de gamba, sense exageracions sentimentals ni cops de geni, atent als possibles desequilibris en què sempre pot fer caure la perfecció de Bach.

A continuació, dues mostres del violoncel més actual. La primera amb la Sonata per a violoncel sol de Ligeti, composta de dos moviments: “Dialogo” i “Capriccio”. Obra magistral que posa a prova els recursos tècnics més experimentals per donar una sonoritat més riallera, més agosarada, de tonalitat calidoscòpica. Es complementava amb una obra que va néixer en aquest concert i que ha escrit el jove pianista suís Abdelmoula, que fa duet amb Òscar Alabau. Una partitura que segueix en aquest marc de subtilitat i de reflexió que sembla definir el violoncel d’Alabau, brillant però sense excessos. Curós en els accents i en el cos de cada nota. Una obra fàcil de sentir, no pas d’interpretar, i que arribava ben endins.

Per acabar aquest concert de violoncel sol, retrat sonor del coratge d’Òscar Alabau, la lluminositat sonora de Gaspar Cassadó en la seva Suite per a violoncel sol, que té una “Sardana” com a segon moviment i que és l’obra més fidel de la vitalitat d’aquest immens mestre del violoncel del segle XX. Alabau la va tocar amb la seguretat de qui l’ha sentida moltes vegades, de qui la té com una obra de referència, encara que no encaixi del tot amb aquest estil reflexiu que va semblar donar a tot el concert. Un final brillant, optimista, que ens va retornar als nostres orígens sonors i que va retre homenatge a aquestes arrels violoncel·lístiques tan profundes que tenim a Catalunya.

Esperem amb ganes les dues ocasions més que ens brinda la Residència Musical d’Òscar Alabau a La Pedrera per anar descobrint més aspectes de la seva personalitat artística, sobretot en el diàleg que s’estableix en el duet amb piano i amb la formació de cambra que practica habitualment amb el seu Trio Satz.

http://www.revistamusical.cat/el-violoncel-reflexiu-doscar-alabau/

RESIDÈNCIES MUSICALS. Òscar Alabau, violoncel. Obres de Bach, Ligeti, Abdelmoula i Cassadó. AUDITORI DE LA PEDRERA. 19 D’ABRIL DE 2015. Per Mònica Pagès i Santacana Les Residències Musicals a l’Auditori de La Pedrera han donat pas al tercer convidat d’aquesta temporada: … Continue reading

ILUMINADO_red

Recital debut at the Wigmore Hall

Oscar Alabau, together with his duo partner Jean-Sélim Abdelmoula, offered a programme of works by Debussy, Schumann and Granados in Wigmore Hall London last June, as part of a Young Artists’ Platform concert. Quite apart from Alabau’s mastery of the instrument, what … Continue reading

La_Pedrera_chimney1

Artist in Residence at the Pedrera 2014/15

La_Pedrera_chimney1

SCHEDULED PERFORMANCES:

Sunday 19 April 2015 (6pm)

Solo Concert, including the premiere of a work for solo cello by Jean-Sélim Abdelmoula.

PROGRAMME: Works by J.S. Bach, G. Ligeti, J.S. Abdelmoula and G. Cassadó.

Sunday 17 May 2015 (6pm)

Duo Concert with Albert Guinovart premiering a work by Guinovart himself for cello and piano.

PROGRAMME: Works by R. Schumann, L.V. Beethoven, A. Guinovart and S. Rachmaninoff.

Sunday 21 June 2015 (6pm)

Chamber Concert with Ben Baker (violin) and Jean-Sélim Abdelmoula (piano).

PROGRAMME: Works by F. Schubert, R. Schumann and P.I. Tchaikovsky.

SCHEDULED PERFORMANCES: Sunday 19 April 2015 (6pm) Solo Concert, including the premiere of a work for solo cello by Jean-Sélim Abdelmoula. PROGRAMME: Works by J.S. Bach, G. Ligeti, J.S. Abdelmoula and G. Cassadó. Sunday 17 May 2015 (6pm) Duo Concert with Albert Guinovart … Continue reading

oscar_1024_009

AIENRUTA CLÁSICOS 2014/2015

oscar_1024_009

AIENRUTA CLÁSICOS 2014/2015

El joven violonchelista Oscar Alabau.

Undécima edición del circuito de música clásica protagonizado por jóvenes intérpretes

AIEnRUTa CLÁSICOS tiene como objetivos principales crear un circuito de conciertos de música clásica en distintas ciudades de toda la geografía española con el fin de que solistas y formaciones de jóvenes músicos de alto nivel tengan la oportunidad de actuar dentro de un programa estable. Así mismo, con esta iniciativa se pretende dar a conocer, proyectar y promocionar la trayectoria profesional y la carrera de jóvenes agrupaciones y solistas, así como difundir la música clásica a través de nuevos valores, fomentando la interpretación de los clásicos. Desde la creación de esta propuesta se han celebrado 550 conciertos. Para la selección de los artistas participantes en la actual edición, la Asociación de Intérpretes y Ejecutantes seleccionó, con la colaboración de importantes entidades como Juventudes Musicales de España, RNE – Radio Clásica y la Escuela Superior de Música Reina Sofía, una serie de músicos de diversas especialidades y diferentes procedencias. Los artistas participantes en los conciertos de 2014/2015 son los siguientes:Ana Capetillo, Federico de Michelis, Madalit Lamazares: soprano, bajo y piano; Carles Marigó: piano solista;Cuarteto Bottesini de Unidad Editorial: cuarteto de contrabajos; Elisandra Melián y Victoria Guerrero: soprano y piano; Julen Zelaia, Laura Delgado y Anna Mirakyan: dos violines y piano; Óscar Alabau: violonchelo; Pablo Menéndez: guitarra clásica; Pierre Delignies: piano solista; y Quinteto Ricercata: quinteto de vientos.

En la pasada edición de AIEnRUTa CLÁSICOS aumentó el número de conciertos y del público asistente, así como el apoyo de las entidades colaboradoras que se han sumado a esta iniciativa. De esta forma, AIE ha programado ciclos de conciertos con la colaboración de distintas universidades y fundaciones como la Universidad de Alcalá de Henares, Universidad Complutense de Madrid, la Universidad de Valladolid, la Universidad de Santiago de Compostela, la de Sevilla y la Fundación Lázaro Galdiano.

Los más de cuarenta conciertos de AIEnRUTa CLÁSICOS 2014/2015 se celebrarán en auditorios y salas de concierto ubicadas en distintas ciudades españolas, tales como Albacete, Alcalá de Henares, Alcázar de San Juan, Almansa, Burgos, Cádiz, Ciudad Real, Lugo, Madrid, Pamplona, Palencia, Sevilla y Valladolid, entre otros lugares.

Más información enwww.aie.es/musicaenaie/aie-n-ruta-clasicos

AIENRUTA CLÁSICOS 2014/2015 El joven violonchelista Oscar Alabau. Undécima edición del circuito de música clásica protagonizado por jóvenes intérpretes AIEnRUTa CLÁSICOS tiene como objetivos principales crear un circuito de conciertos de música clásica en distintas ciudades de toda la geografía española … Continue reading

969277_641476462569314_2001767297_n

Second Price at the Primer Palau 2013

969277_641476462569314_2001767297_n

Oscar Alabau wins the Second Price at the Primer Palau Competition

¨en què va destacar per la seva arcada generosa i un notable poder de comunicació¨  ara.cat

Oscar Alabau wins the Second Price at the Primer Palau Competition ¨en què va destacar per la seva arcada generosa i un notable poder de comunicació¨  ara.cat

replica watches cheap replica iwc u-boat replica